Blog / Je váš profil na Facebooku veřejný nebo soukromý?

Je váš profil na Facebooku veřejný nebo soukromý? Záleží jen na vás.

Je váš profil na Facebooku veřejný nebo soukromý? Záleží jen na vás.

 

K tomuto závěru dospěl Ústavní soud dne 30. října 2014, když ve svém rozhodnutí  III. ÚS 3844/13 konstatoval, že povaha sociální sítě Facebook není ani jednoznačně soukromá ani veřejná. Vždy totiž záleží uživateli, jakým způsobem si míru soukromí buď na svém profilu nebo přímo u jednotlivého  příspěvku, nastaví. Teoreticky tedy může konkrétní uživatel prostřednictvím této sítě komunikovat pouze s jediným dalším uživatelem, a to aniž by tuto komunikaci mohli vidět ostatní uživatelé. Taková komunikace je pak ryze soukromá, byť je uskutečněna prostřednictvím sociální sítě využívané miliardou uživatelů (stejně jako je soukromá e-mailová komunikace dvou osob, uskutečněná např. prostřednictvím e-mailové služby Gmail, kterou taktéž využívají miliony uživatelů). Uživatel sociální sítě Facebook však má také naopak možnost učinit svůj profil také zcela veřejným, a tedy přístupným buď všem uživatelům sociální sítě Facebook nebo i všem uživatelům internetu.

Dle Ústavního soudu: „Jinými slovy profil uživatele na sociální síti může fungovat otevřeně (je veřejný pro všechny ostatní uživatele Facebooku nebo dokonce všechny uživatele internetu) nebo uzavřeně (stěžovatel buď obecně volí, jakému okruh uživatelů zveřejní své informace nebo tuto volbu může provádět i u jednotlivých příspěvků a informací zvlášť).“

V oblasti práva má tento závěr řadu důsledků. Citované rozhodnutí se zabývalo jedním z nich, a to zjednodušeně nemožností udělit pořádkovou pokutu za urážlivé vyjádření o policejním orgánu za situace, kdy toto je zveřejněno jen určitému okruhu přátel a není tedy veřejně přístupné a nebylo současně policejním orgánem získáno postupem dle trestního řádu. Obecnějším závěrem však je, že v případě, že sdílíte své příspěvky jen určitému okruhu přátel, jde o provejy soukormé povahy a jako takové jsou tyto chráněny.

Neznamená to však, že pokud tak činíte jen ve vztahu k omezenému okruhu přátel, můžete o komkoliv sdělovat cokoliv tak, jak z tohoto rozhodnutí řada komentářů dovozuje.

Existuje naopak celá řada případů, kdy print screen vaší Facebookové stránky naopak může být jako důkaz použit v civilním, trestním i správním řízení. Zejména je to možné tehdy, kdy vaše ústavně garantované právo na soukromí bude v kolizi s jiným ústavně garantovaným právem jiné osoby a soud či orgán činný v trestním řízení provede test proporcionality, při kterém dospěje k závěru, že zájem na ochraně vašeho práva na soukromí je menší.

Právní rada na závěr tedy zní – jak v životě reálném, tak virtuálním - držme se klasické zásady: „nevidím zlo, neslyším zlo, neříkám zlo“, modernizované nově o „nesdílím zlo“.

Pavlína Širůčková

Advokát
e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
mob: 731 037 288

Pavlína Širůčková se specializuje na mezinárodní právo soukromé a obchodní, mezinárodní arbitráž a podílí se na zastupování klientů před evropskými institucemi. Ve své publikační i školící činnosti se zaměřuje na právní otázky související s problematikou nového občanského zákoníku a zákona o korporacích. V rámci postgraduálního studia se zaměřuje na mezinárodní právo procesní a obchodní.

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Aktuality ze světa IT
04 01

Varonis a Freedivision především doporučují v novém roce načerpat čerstvou energii v pravidlech Feng-šuej a současně všem do nového roku přejí více legrace a méně práce. A přináší i návod, jak na to.

Číst dál...
11 07

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti

Dne 18. června 2014 schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, jehož předkladatelem je Národní bezpečnostní úřad. Pokud bude zákon následně schválen Senátem a podepsán presidentem, bude účinný od 1. ledna 2015. Zákon by měl přispět k ochraně kritické infrastruktury a informačních systémů, které jsou klíčové pro fungování státu.

Číst dál...
07 03

Propojovací uzel NIX.CZ včera zaznamenal další posunutí hranice průtoku svým uzlem na 271,1 Gbps. Tato hodnota překonala dosud platný rekord z 12. ledna, jeho hodnota byla 264 Gbps.

Číst dál...
07 03

Leah McGrath Goodman vydala investigativní článek v magazínu Newsweek, ve kterém tvrdí, že odhalila identitu tvůrce virtuální měny Bitcoin. Ten vystupoval pod pseudonymem Satoshi Nakamoto, než se v roce 2011 odmlčel. Podle Newsweeku se však nejedná o pseudonym. Údajný tvůrce Bitcoinu se tak skutečně jmenoval, ale od svých 23 let se podepisuje jako Dorian S. Nakamoto.

Číst dál...
07 03

Web Mozilla.cz upozorňuje na plány Mozilly pro dnešní rok, které jsou dostupné na wiki. Cílem je prodej deseti miliónů zařízení se systémem Firefox OS, přičemž pouze dva milióny by měly jít přes operátory (hlavně v Latinské Americe) zbytek by měl být udán ve volném prodeji primárně v Asii. Absolutní čísla se sice zdají poměrně vysoká, nicméně relativně představují pouze necelé procento globální produkce chytrých telefonů.

Číst dál...

Mapa webu | 2013 © FreeDivision.com. Všechna práva vyhrazena.